Nostalgi
Opdateret d. 21.3.2004

En overdimensioneret brusekabine på Gammel HavnVejles moderate eksempel på en skyskraber, Hotel "Australia" opført i 1957 af Vejles navnkundige bygmester Bertel Nielsen, der efter en tur til Australien og USA var fast overbevist om, at netop skyskrabere ville blive fremtiden. Han byggede også den omkringliggende røde karré, og på et meget tidligt tidspunkt i forløbet var der faktisk planer om en lignende skyskraber af Australia-dimensioner i den modsatte ende (yderst mod højre i billedet) ved hjørnet ind mod rutebilstationen. Shell-tanken, der ligger hvor posthuset ligger i dag, ophørte i 1973 og forsvandt kort efter. Med baggrund i bilerne - og den sort-røde bybus af den lille gamle model - kan man nogenlunde fastslå, at billedet er fra ca. 1965.

Dette er så "Australia" fra bagsiden, og bortset fra biltyperne er der ikke noget voldsomt forandret over dette sted i dag. Området hedder Gammel Havn, fordi byens oprindelige havn faktisk lå her omkring. Vejles nuværende havn er fra 1828. Da man længere fremme gravede ud til det nuværende Codanhus II i slutningen af 70'erne fandt man faktisk en båd. Gammmel Havn sandede imidlertid til, og til slut måtte større skibe kaste anker ude i fjorden og lade mindre både sejle godset ind til byen.

Der er så visselig ikke meget havn over området i dag, men hvis man ser på dette billede, som vel er fra slutningen af fyrrerne, får man et andet indtryk. Og - mine damer og herrer - billedet er taget faktisk fra nøjagtig samme sted som ovenstående blot før "Australia". Var der tale om et malerisk kvarter, som kunne have været vedligeholdt og have været mondænt - en slags Vejles Nyboder - i dag, eller var det gamle rønner, som man stod sig bedst ved at lade jævne med jorden og lade betonkanonerne tage over? Jeg ved det ikke, jeg har ikke oplevet Gammel Havn, Fiskergade og Foldegade, der forsvandt før jeg optrådte på historiens scene. Vi har vænnet os til Australia, men jeg synes ikke den er smuk, den minder nærmest om en grotesk overdimensioneret brusekabine.

Udsigt til byens galge

Retur til Nostalgi-forsiden