Nostalgi
Opdateret d. 20.3.2004

Sct. Nicolai og Julemanden bl.a.


Vender man sig om ved Rådhustorvet og går ned ad Kirkegade, kommer man til Sct. Nicolai Kirke, som ser sådan ud på de håndkolorerede kort. Kirken er indviet til de søfarendes helgen Sct. Nicolai, hvilket vel ikke er helt fortænkt for en by ved havet. Sct. Nicolai - eller Nicolaus - var biskop i Palmyra i Lilleasien i 300-tallet, hvor han jvf. legenden frelste sin nabos døtre fra at blive solgt til et bordel, idet han løste familiens økonomiske krise ved over hegnet at tilkaste den små poser med penge. Langt, langt senere i historien blev denne gavedistribuerende hædersmand en rollemodel. Hans røde bispedragt - med mitra - og hans navn, som amerikanerne havde kortet ned til St. Claus eller Santa Claus, blev simpelthen til Julemanden. Coca Cola-Company og Walt Disney skulle hver for sig arbejde videre på personen. I Holland har han stadig mitra på, men i USA, der jo er WASP-country (White Anglo Saxon Protestant) kan man ligesom ikke identificere sig med mitraer. Og i mellemtiden var den hellige Nicolai altså også flyttet fra det lune Lilleasien til Grønland eller Nordpolen (jeg ved godt, at finnerne påstår han bor der, men det er fordi de har taget skade af for lange ophold i badstuerne derovre!). Der er en mitra ikke praktisk, så hans mitra blev en ulden rød hue og hans bispekåbe til en pelsforet stor frakke, der da også ER mere terrængående på indlandsisen. Desværre kom han dermed til for meget svagtseende at minde lidt om den danske nisse, og da må vi slå fast: Nisser og Julemænd har intet med hinanden at skaffe. Nisser er meget små og går klædt i tidligere tiders bondedragt. Julemanden har således ikke grå knæbukser på, OG JULEMANDEN HAR UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER TRÆSKO PÅ!!! Dette i forvejen vederstyggelige stykke fodtøj, som burde indsamles og brændes på bål i alle større byer er aldeles uskikket til brug på tagrygge, for ikke at sige ned gennem skorstene. Enhver, der har prøvet, vil give mig ret!
Man vil på billedet bemærke, at tårnet på Sct. Nicolai er meget anderledes og at det står skævt for kirkeskibet. Men sådan var kirkens gamle tårn fra 1400-tallet. På grund af ombygninger af kirken, var tårnet efterhånden kommet til at stå skævt, og i 1887 rev man det ned, og byggede det tårn vi kender i dag. Se bare her:

Men der er skam spor af det gamle tårn i kirken stadigvæk. Kirketjenerens kosteskab, f.eks. er den nederste del af trapperne op i det gamle tårn. Trinene er der stadig. Står man i kirken og kigger mod vest, kan man i kirkens nordvestlige hjørne tydeligt se den gamle tilmurede dør fra tårnet og ind i kirken.

Strøget og en labyrintisk boghandel

Retur til Nostalgi-forsiden