Nostalgi
Opdateret d. 20.3.2004

Vejle i "gamle dage"

Velkommen til en lille rundtur i Vejle før i tiden og til enkelte spredte træk fra mit liv. Måske skal jeg - inden evt. spørgsmål begynder at dukke op - slå fast, at jeg IKKE har haft familiemedlemmer, der kørte bybus hos Carl Hansens Rutebiler a/s, at jeg IKKE tæller ansatte på Vejle Kommunes Gasværk blandt mine nærmeste, at INGEN af mine familiemedlemmer har været medlemmer af den katolsk-apostoliske kirke, og når disse ting alligevel stikker ansigtet frem i det følgende, insisterer jeg TRODS ALT på at blive opfattet som fuldt og helt normal. Man kan tage den "store virtuelle tur" rundt i tidligere tiders Vejle ved at klikke videre nederst på de enkelte sider - og dermed tage det hele fra ende til anden, eller man kan vælge ud blandt kapitlerne herunder. God fornøjelse:

Banegård og sort / røde bybusser

En overdimensioneret brusekabine på Gammel Havn

Udsigt til byens galge

Rådhus, bedagede automobiler - og et par stenstøtter

Sct. Nicolai og Julemanden bl.a.

Strøget og en labyrintisk boghandel

Et ensomt kapel i Tønnesgade - Den katolsk-apostoliske kirke

Sct. Norbert, Sct. Johannes og en dåb i september 1957

Det vilde vesten

En lille sammenkomst på krematoriet

Et badehotel og en gul bus

Mørkhkolt med og uden Hage


Her ser vi Vejle ca. 1974. Det kan man nogenlunde fastslå, hvis man ser på, hvilke bygninger, der er med, og hvilke der enten er revet ned - eller ikke forsvundet endnu. F.eks. kan man nederst til højre se, at de fleste af gasværkets bygninger er revet ned (bygassen forsvandt i slutningen af tresserne), men arealet henligger bart. Man kan op mod venstre også se, at "Enghavens" boligblok i Nyboesgade - Ydunsgade - Odinsgade er malet lys gul, hvilket skete i 1973, og endelig kan man på engen mellem Nyboesgade - Valdermarsgade - Vesterbrogade svagt ane, at "Tage E's biler" holder parkeret her. Taqe E. Jensens vognmandsforretning ophørte med hans ubetimelige død natten mellem 30. og 31. december 1974, hvorefter vognene forsvandt. En anelse til venstre for "M"ét i overskriftens "Mørkholt" og ca. 1 cm. nede i billedet kan man se Jellingvej 27 som et lille rødt hus med en hvid sokkel. På dette tidspunkt var jeg midt i mine heftige og glade gymnasieår, som endnu heromkring foregik på Hældagerskolen i Bredballe. Hele Roborg-nostalgien med masser af billeder kan man dyrke, hvis man klikker her.

Vejle Havn ca. 1965. Her er der gasværk for alle pengene så at sige. Gasværkets store beholder dominerer havnefronten fuldstændig, og man kunne faktisk se den mange steder fra i byen. Den kunne ændre størrelse alt efter indhold. På denne dag var der altså temmelig meget gas at gøre godt med, men det hævdes, at der kunne opstå problemer juleaften, når alle havde ænder og flæskestege i ovnen og kartofler m.v. over på samme tid. I gasværkets velmagtsdage var der oven i købet både denne beholder og en mindre. Jeg husker tydeligt, da gassen forsvandt og gasapparater og gaskomfurer blev erstattet af el-komfurer. Det er herligt at lave mad med gas (vi har selv flaskegaskomfur i dag), fordi varmen kan styres helt præcist, men den gamle bygas var selvfølgelig ikke uden problemer. Den var jo f.eks. absolut dødelig at indånde, og flere er faret heden frivilligt - eller ufrivilligt - på den konto! Man kan vel ikke altid forlange hensyn og omtanke af potentielle selvmordere, og hvis den underlige eneboer på 2. sal pludselig en dag tætnede døre og vinduer og lukkede op for gassen, og i fald hans lugubre planer lykkedes - tjah, så var der ingen til at lukke igen, og når naboen så senere på dagen tændte sig en lille hyggesmøg, mens han gik ned ad bagtrappen, kunne det godt medføre, at hele ejendommen blev præget ganske kraftigt af det umiddelbart efter. Bemærk i øvrigt fiskehusene, som dengang lå i selve havnebassinet. Så kunne maden så at sige være i sit rette element, lige til det tidspunkt, hvor den skulle rækkes over disken. Og det var jo mægtig praktisk. Mindre praktisk var det, at disse butikker var ret følsomme overfor f.eks. efterårsstorme. Således måtte min fiskekøbende bedstemor - og fiskehandleren - engang sammen springe i land på kajen brøkdele af sekunder før fiskehuset sank sine fuldgode ca. 10 m. ned i det kolde sorte oktobervand.

Udsigt over byen set fra det vestlige Vejle. Igen lader tidspunktet sig fastslå ret nøjagtigt. Skolegades (på det tidspunkt) hvide blokke er opført i 1964 / 65. Bygningerne på den senere både forsvundne og (et lidt andet sted i nyere tid) genopstandne Sofievej blev revet ned i 1970, hvor "Caltex" (bemærk benzinstationen skråt overfor Sofievej) skiftede navn til "Chevron". Retter man blikket over mod Mølholm, kan man se, at broen over Vejle Fjord endnu ikke er kommet til.

Banegård og rød / sorte bybusser.

Retur til forsiden

Ronco
Free Web Counter
Ronco