Nostalgi
Opdateret d. 20.3.2004

Strøget og en labyrintisk boghandel.Vi er midt på det, der i dag er gågaden, Torvegade - samme sted omkring 1950 og omkring 1970. Bemærk i øvrigt, at Torvegade ikke ender og bliver til Nørregade, hvor Flegborg / Vissingsgade krydser. Torvegade slutter inden krydset. "Nr. 1 i Herretøj" er faktisk nr 1 - i Nørregade. Tidligere løb nemlig den lille "Midtå" over strøget her. Man mener den oprindelig var byens voldgrav, men til sidst var den kun et smalt vandløb der før år 1900 blev rørlagt. Men dens forsvundne løb deler altså Nørregade og Torvegade. Bemærk også det yndige gamle hus på højre side, der også ser sådan ud i dag. Et rigtig gammelt hus! Men ak nej, kønt ser det ud, men det er staffage og udsmykning udført på et ganske kedeligt ordinært hus, der måske nok er fra 1769, som der står på det, men altså indtil en kunsthandler Chr. Hansen fik fingre i det for lidt over 100 år siden, var ganske karakterløst. Det skal selvfølgelig ikke forhindre os i at nyde det færdige resultat. Og ved siden af ligger Fona, hvor jeg har grundlagt min pladesamling. Huset, som ses på det øverste billede, der rummede "Magasin" (i dag Hennes & Mauritz) var den oprindelige "Klubgården". Her fandtes en koncertsal, hvor selveste H. C. Lumbye i 1863 gav koncert med sit orkester. Bemærk i øvrigt på farvebilledet atter en sort / rød bybus.

Ak ja, ak ja! Engang kunne man købe både bøger og grammofonplader i Vejle. "Det kan man da stadigvæk!" Hører jeg én og anden sige for sig selv. Nuvel, ja, men efter Jørgen Andersen lukkede "Drejeskiven" Orla Lehmannsgade og Munch Christensens Boghandel her i Nørregade blev til en Gad-boghandel, er det alligevel noget andet. Tidens trends, jovist, dem kan man da stadig få. Men bog- eller pladehandleren, der sætter en ære i at skaffe det hjem (eller som måske endda har det allerede i baglokalet), som nogle af os har specielle ønsker om, de hænger ikke på træerne. Jeg har tilbragt timer med at trave rundt i Munch Christensens antikvariat på 2. og 3. sal. Et mystisk og krinkelkroget hus. Munch Christensens håndgangne mænd sagde altid, at de om aftenen inden de gik hjem, slukkede lyset og så stod de helt stille og lyttede efter om én eller andet forvildet glemt bogven på de øvrige etager skulle begynde at råbe om hjælp.

<

Vi har været på Nørretorv tidligere - for at se på en gul bybus. Her kører én af de rigtige i baggrunden, og her kan man se et område, der i dag er under total forandring.

Et ensomt kapel i Tønnesgade - Den katolsk-apostoliske kirke

Retur til Nostalgi-forsiden