Amerikanske brownies
Følgende
opskrift stammer fra min mors samlinger af håndskrevne sådanne, så hvor præcis
originalen kommer ind i billedet er ikke sådan at slå fast. Vi har prøvet
adskillige variationer af chokolade i den og selv den hvide chokolade er en
udmærket – om end ikke særlige chokoladesmagende – variant. Marias københavnske
fætter Poul, som er en nær ven af huset og - hvad der i denne sammenhæng ikke
er ganske uvæsentlig – farmaceut udviklede et nært forhold til kagen og udbad
sig opskriften. I distraktion skrev jeg ”mel” om til ”mælk”, hvilket angiveligt
har ført til at Poul i sit køkken har stået med noget, der nok mindede mest om
varm chokolade i bradepande. I hvert fald en flydende størrelse. Han har truet
med at prøve forskellige tørstoffer fra Nycomed i
opskriften, anbringe kagen i et ”fluid-bed-anlæg”,
hvad dette så end er, men har vist jf. sine seneste mails nu fået en
abonnementsordning med Havnemøllerne her i byen. Så støtter vi jo også det lokale
erhvervsliv. Men altså: mel, kære venner og ikke noget fluidum af nogen art.
Den sande opskrift er:
4 æg
4 dl sukker
200 g smeltet (eller meget blødt) smør
300 g mørk chokolade (kogechokolade)
eller:
300 g lys Marabou (evt. appelsinkrokant,
pebermyntekrokant etc.)
eller:
300g hvid chokolade
eller:
300 g pebermyntechokolade – mulighederne er utallige – eksperimentér!
4 dl mel
2 tsk. Bagepulver.
Æg og sukker piskes let og
luftigt.
Chokoladen smeltes – enten i
vandbad eller med største forsigtighed i mikrobølgeovn (ca. 1
min. ad gangen ved middel eller lav effekt. Er man for ivrig
krystalliserer sukkeret og kommer til at virke som småsten, og de færreste
gider risikere hele tandsættet – selv for disse lækre kager). Chokolademassen
bliver mest flydende ved lyse chokoladesorter og chokolade med højt fedtindhold
(som f.eks. kogechokolade) og mindst flydende ved chokolade med højt indhold af
kakao og lavt fedtindhold.
Det smeltede – eller bløde –
smør tilsættes.
Chokolademassen tilsættes.
Melet blandes med bagepulveret
og tilsættes.
Det hele røres jævnt.
Dejmængden passer til en bradepande på ca. 30 x 40 cm.
Bages ved 200 grader i 20 – 25
min.
Skæres efterfølgende ud i
firkantede stykker (ca. 4 x 4 cm.).