Engelsk Christmas-cake

 

Denne opskrift stammer fra min mors kusine Magda, som umiddelbart efter 2. verdenskrig flyttede til England hvor hun giftede sig med en engelsk kampflyver, der dog fra 1945 og frem virkede som noget så fredsommeligt som latinlærer på en engelsk kostskole. Opskriften sendte de til mig i 1982, og jeg har siden lavet den (i 3 – 4 eksemplarer) hver jul. Den skulle altså være original nok. Kagen skal have tid til at modne, så jeg plejer at lave mine omkring den anden week-end i oktober, og det er et meget passende tidspunkt. De næste par måneder tilbringer mine kager på loftet eller i et skunk-rum i huset. Vi oplevede engang at en kage trillede ned i kassen med påskepynt oppe på loftet, og da vi ikke lige kunne huske antallet af bagte kager ved juletid fandt vi den først i det spæde forår, da de kulørte påskeæg skulle op at hænge. Den lod sig stadig spise men ”ånden var gået af kagen”. Det er et stykke stærkt krydret bagværk, og enten elsker man den eller også har man svært ved at sidde til bords med den. Man tager:

 

420 g rosiner

180 g cocktailbær

180 g pommeransskal

2 dl. sherry – eller rom (bedst) – målet er minimum

250 g smør

250 g mørkt farin

3 store æg

2 skfl mørkt sirup

270 g mel

1 strøget tsk. Brunkagekrydderi eller lidt stødt nellike/ingefær

1 strøget tsk revet muskatnød

1 tsk kanel

evt:

 

bagepulver, marcipan og chokoladeovertræk

 

 

1.      dag:

Rosiner, sukat, cocktailbær (der gerne må skæres i mindre stykker) samt pommeransskal sættes i blød i sherry eller rom (de 3 skfl. er et mindstemål).

 

2.      dag:

Det bløde smør røres sammen med farin. 1 æg røres i ad gangen, sirup tilsættes. Derefter tilsættes mel og krydderier samt evt. lidt bagepulver, som er blevet blandet i forvejen i en anden skål. Dejens konsistens skal være omtrent som smørcreme.

 

Den iblødsatte frugt med evt. væde tilsættes.

 

Kagen kommes i springform og bages ca. 1 time ved 160 grader – derefter 2 timer ved 150 grader.

 

Derefter køler kagen af og pakkes lufttæt i f.eks. vita-vrap el. lign. Og stilles et køligt sted til julen nærmer sig – et par måneder senere.

 

Inden servering:

Kan kagen beklædes med marcipan og evt. pyntes med overtrækschokolade.

 

Kilde: Arthur og Magda Bone, Surrey

Magda og Arthur i slutningen af fyrrerne, hvor Arthur forlod sit pilotsæde til fordel for den latinske grammatik.