Hakkebøf med bløde løg

 

Skulle det nu være nødvendigt med en opskrift på det? hører jeg nogen spørge. Næh, egentlig ikke, for enhver kan vel finde ud af at købe noget hakket oksefars og så ellers gå i gang med isenkrammet derhjemme i køkkenet. Efter i mange år at have kigget min mor og min mormor over skulderen, når de lavede min barndoms livret, hakkebøf, har jeg nu alligevel øjnet nogle fif, som jeg gerne giver videre. Jeg er sikker på, at jeg har Christoffer bag mig, når jeg vil påstå, at der sker noget med mænds og drenges følelsesliv, når de fanger duften af bøf, som tilberedes. I særlig grad, når det sker en søndag middag.

 

Man tager

 

500 g hakket oksefarst af god kvalitet og ikke for fed.

 

Den slags Føtex og Bilka for nogle år siden lancerede som ”mesterhak” er den bedste – altså hakket oksefars, som man får det hos slagteren – ikke det mærkværdige skumgummiagtige produkt, som man kan få i de fleste supermarkeder.

 

Heraf formes 4 – måske 5 – bøffer. Form dem til runde faste kugler og slå dem flade med den skarpe ende af en stor køkkenkniv. Bøfferne vendes i

 

Lidt hvedemel blandet med salt og nykværnet peber på en tallerken.

 

Så steges bøfferne i lidt olie eller lidt smør, til de har fået en pæn brun kulør. Bøfferne holdes herefter varme i ovnen.

 

4 – 5 løg pilles og skæres i skiver.

 

Først koges panden af efter bøfferne med lidt vand, og stegeskyen hældes i en lille gryde. Panden sættes tilbage på komfuret og løgskiverne brunes nu i lidt olie eller smør.

Når de klarer og begynder at tage lidt farve drysses de med lidt salt og en håndfuld sukker. Dette sidste giver både farve og smag.

 

Løgene hældes over bøfferne og panden koges af for anden gang. Stegeskyen fra løgene skal over i samme gryde som vi nævnte før.

 

Stegeskyen tilsættes

 

3 – 4 dl mælk eller fløde 9 % eller  13 %

 

samt

 

2 – 3 bouillonterninger (hønsebouillon er bedre end okse – også i dette tilfælde) eller Oksefond, hvis man har været så forudseende at lave det i forvejen.

 

ca 1 dl Tomatketchup

 

Et par stænk Engelsk Sauce

 

Evt. madkulør, hvis sovsen skal være rigtig brun OG DET SKAL DEN!!!!! (i øjeblikket er den formodentlig grå med et vist laksefarvet skær)

 

Når sovsen koger tager man

 

1 – 2 tsk. Maizena rørt ud i ca. 1,5 dl vand og tilsætter sovsen.

 

Sovsen koger nu op, hvorved den jævnes lidt.

 

ELLER: Man kan dog også i stedet for Maizena, hvis man har det, tage:

 

En neutral flødeost (200 g) og komme den i sovsen, og lade den smelte. Det er også en måde at jævne på, OG DET HER ER JO IKKE ET KURSUS I FEDTFATTIG MADLAVNING, ER DET VEL????

 

Nu har man en ordentlig bøf og en god kraftig sovs, der smager af noget. Dertil serveres

 

Kogte pillekartofler.

 

IKKE spaghetti, løse ris, bagte kartofler. Lad være med at forsøge på gøre din bøf eksotisk – eller sund! Man kan jo altid spise en rå gulerod i stedet for.

 

Her ser vi min mormor i sit rette element med sin stab af serveringsdamer og hjælpere. Som en slags general gennemførte hun meget store selskaber altid iført sin ulasteligt hvide kittel. HUN kendte en ordentlig bøf, når hun mødte én. Ellers kunne hun lave den selv!

Og her i mere stilfærdig civil på en tur til København og Malmø engang omkring 1960.