Nannas kaffekage

 

Ophavsmanden – eller –kvinden til denne opskrift er Nanna Bruhn fra Vork. Marias mor Birthe kom som københavnsk skolepige på ferie hos Nanna og Anton Bruhn og senere – efter hun havde uddannet sig som tresproglig korrespondent – tog hun igen ophold hos dem for at lære landhusholdningens forskellige hemmeligheder fra bunden. En bemærkelsesværdig karriere for en ung københavnsk korrespondent, hvis far da vist også havde forestillet sig et lidt andet karriereforløb. Forklaringen på dette skridt var måske, at Birthe havde opdaget en ung energisk landmand på egnen, Jens Knudsen Jakobsen, som hun da også endte med at gifte sig med. Uden Nannas mellemkomst var Birthe nok aldrig endt i Jylland – endsige blevet gift med en jysk gårdejer. Og uden denne alliance havde Maria – og hendes søskende – næppe set dagens lys. Hvis ikke dette var sket, havde jeg ikke truffet Maria ved Rosborg Gymnasiums indvielsesfest i januar 1976 og følgelig ville meget i mit liv have været anderledes. Så Nanna Bruhn er skam en central person i vort livs puslespil. Her hendes helt fremragende kaffekage:

 

100 g smør

2 kopper melis

2 æg

2 kopper mel

35 g kakao

2 tsk. bagepulver

2 tsk. vanillesukker

1 kop kaffe

50 g nøddekerner

1 pose pommeransskal

 

Jo, jo – jeg ved meget vel, at kopper er et vidt begreb. Men  brug almindelige store kaffekopper (de, der nu sælges som ”cappucino-kopper”, ”café-kopper” – eller hvad ved jeg – var jo allerede opfundet i landhusholdningerne da vore forældre var børn. Da havde en god kop kaffe et sådant omfang). I det hele taget ved vi jo godt, hvordan en god almindelig kagedej skal være i konsistens, så er ens egne kopper ikke store nok må man jo supplere med melis og mel  til det begynder at se fornuftigt ud.

 

Melis og smør røres sammen og æggene tilsættes sammen med vanillesukker og kakao. Mel og bagepulver røres sammen og derefter tilsættes det samt kaffen lidt på skift, så dejen fremdeles er til at arbejde med. Til slut males nøddekernerne evt. i en food-processor eller hakkes fint og tilsættes sammen med pommeransskal.

 

Kagen bages ca. 1 time ved 170 grader.

 

Kagen beklædes med:

 

150 g mørkt farin

60 g smør

2 spsk fløde

18 g kakao

 

som smeltes i en gryde over svag varme, samtidig med at kagen sættes i ovnen. Mens kagen bager, køler denne glasurblanding lidt af (uden at man dog skal stille den koldt). Den smøres ud over kagen – og kagens sider – når den er kølet lidt af.

Nanna Bruhn ses her stående mellem to gæster ved Birhte og Jens' bryllup i 1953.